sábado, 11 de junio de 2016

RAVENTÓS I BLANC L'HEREU 2013
[Celler Raventós i Blanc · DO. Conca del Riu Anoia · Sant Sadurní d'Anoia]

Els sòls de la finca són calcaris i daten de l’època més antiga dela depressió del Penedès, fa 16 milions d’anys. Primer horitzó d’arrels fins a un metre que viuen a les argiles amb nutrients i matèria orgànica i l’aigua. Segon horitzó a partir d’un metre. Allí la planta es troba la galera. Roca mare calcària, incrustada
amb fòssils marins. La gran quantitat de fòssils marins que caracteritzen l’estructura i la composició dels sòls aporten als vins de la nostra finca la principal font de tipicitat salina i de mineralitat.

Les vinyes de la Plana i el Viader, d’orientació sud tenen sòls profunds, de textura franco-argilosa que ens donen frescor, elegància i ens marquen la personalitat de L’Hereu.


Viticultura biodinàmica. Vinya amb cobertes vegetals espontànies, que donen biodiversitat, fertilitat i vida al sòl. Hi aportem fems dels nostres animals, compostats a l’hivern. Fem la poda curta en vas. Ús d’infusions de plantes com fitoteràpia per minimitzar l’ús de coure i sofre. Control de Lobesia Botrana per confusió sexual. Control de baies i controls de maduració abans de la verema. Verema manual.

Entrada per gravetat al celler. En cada etapa, atmosfera controlada amb neu carbònica. Premsat lent a baixes pressions. Desfangat estàtic a baixes temperatures. Primera fermentació en dipòsits d’acer inoxidable a temperatura controlada, separant varietats i tipus de sòls. Assemblatge, segona fermentació en ampolla i criança mínima de 18 mesos en posició de rima. Data de desgorjat indicada a la contra etiqueta.
45 % Macabeu veremat a partir del 2 de setembre. Emparrat entre 1999 i 2000.
40 % Xarel.lo veremat a partir del 15 de setembre. Emparrat en el 1986.
15 % Parellada veremat a partir del 23 de setembre. En vas en 1971.

El 2013 va ser una collita exigent, fresca i amb un gran potencial per a l’envelliment. Un cicle que recorda els de fa 30 anys, quan collíem els Macabeus després de Fires a Sant Sadurní i els Xarel.los a finals de setembre. Una tardor humida i un hivern fresc i sec amb la presència d’algunes pluges esporàdiques. Un
inici de la primavera molt fresc i humit amb pluges al març i al maig. Un final de la primavera fresc i sec, així com un estiu meteorològic curt, van provocar un desenvolupament vegetatiu lent. Vàrem començar la verema el 19 d’agost. Uns mesos d’agost i setembre sense cops de calor amb una temperatura estiuenca moderada van contribuir a una lenta i bona maduració de les diferents varietats.

No hay comentarios:

Publicar un comentario