miércoles, 1 de junio de 2016

GELAMÀ ESCUMÓS
[Celler Gelamà · DO. Empordà · Vilajuïga]

100% Macabeu
Desgorjat a mà el 20 de Maig de 2015.
Edició limitada a 1005 ampolles numerades.
L'etiqueta és una reproducció d'un catell publicitari de Gelamà que data dels anys 30, creat per R. Yzquierdo.

Color groc pàl·lid, bom bolla fina d'evolució lenta i bona formació de rosari.
Aroma net i afruitat, amb un marcat caràter cítric i floral.
El seu atac en boca, resulta elegant, equilibrat, afruitat i fresc, amb notes de poma madura. Carbònic ben integrat amb acicesa exel·lentment equilibrada. Postgust llarg i delicat.

És un dels cellers més antics de l’Empordà.
Ara aposta per la producció ecològica i la recuperació de la tradició i les varietats autòctones en el procés d’elaboració.

El celler Gelamà ha commemorat el 75è aniversari de la seva última ampolla d’escumós. De la innovadora visió de principi del segle XX neix ara la il·lusió d’assolir un nou repte: encetar una nova línia per recuperar els mètodes tradicionals d’elaboració de vins i incorporar els paràmetres de l’agricultura ecològica en la producció vitícola, on l’estrella seran els escumosos elaborats amb varietats autòctones de l’Empordà i fermentats en àmfora. Gelamà ha introduït les àmfores de fang al celler, com a recipient on fermentar el vi.

L’àmfora és un envàs noble, utilitzat ja pels romans i que va ser substituït pels cubs de ceràmica, les bótes de fusta i les tines d’acer inoxidable. En alguns punts, sobretot de l’Europa més oriental, s’ha conservat com a recipient noble i des de fa uns anys, alguns enòlegs catalans han reintroduït aquest estri com a element per garantir determinades característiques als seus vins.

https://vimeo.com/128849592 (clicar i gaudir)

No hay comentarios:

Publicar un comentario